Opis książki
Historia Włoch, kieliszek po kieliszku
Co łączy królewskie barolo, sycylijskie nero d’avola z ziem odbitych mafii i migdałowo-ziemiste chianti z toskańskich wzgórz? Włoskie wino to coś więcej niż napój – każda kropla jest zapisem sześciu tysięcy lat burzliwej przeszłości Półwyspu Apenińskiego.
Marc Millon prowadzi nas przez wielowarstwową opowieść z elegancją doświadczonego sommeliera i dociekliwością historyka. Ruszamy w wyprawę przez epoki i aromaty – od ziołowych win produkowanych metodami starożytnych Greków, przez przyklasztorne winnice benedyktynów, aż po wyrafinowane nuty zamknięte w butelkach leżakujących na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Odkrywamy uniwersum, w którym wino było świadkiem koronacji i rewolucji, służyło jako waluta w feudalnych umowach i narzędzie społecznych przemian. Kolejne gatunki win stają się okazją do niezwykłych spotkań – z królem Wiktorem Emanuelem II i jego sekretnymi kochankami, Dantem Alighieri na wygnaniu z dala od ukochanej Florencji czy feministkami, które zmieniły oblicze włoskiego winiarstwa.
Italia w kieliszku wina to nie tylko enologiczna skarbnica informacji, lecz także klucz do zrozumienia włoskiej polityki, kultury i tożsamości.
Marc Millon zabiera nas w przyprawiającą o zawrót głowy włoską eskapadę, podczas której częstuje faktami podanymi z odpowiednio dobranym trunkiem i pokazuje, jak wino nadaje smak historii, a historia nadaje smak winu. Przygotujcie korkociągi!
TOM STANDAGE, autor Historii świata w sześciu szklankach
Wyśmienita, epikurejska uczta z winem, odgrywającym od wieków ogromnie ważną rolę we włoskim społeczeństwie. Narracja Millona jest hedonistyczna, a zarazem refleksyjna.
JAMIE MACKAY, autor The Invention of Sicily
Zainteresowani tematyką włoskich win nie znajdą lepszego przewodnika. To znakomita pozycja o dziejach Włoch oglądanych przez pryzmat lokalnych win, przedstawiona żywym językiem z akademicką erudycją i swadą bon vivanta, godna polecenia zarówno dla laików, jak i dla koneserów.
JESSICA B. HARRIS, pisarka i historyczka kulinarna
Marc Millon przeszedł samego siebie, udało mu się bowiem fascynującą historię Włoch opowiedzieć językiem wytrawnego reportażysty. Co rusz przenosi czytelnika w inne magiczne miejsce i znienacka wyciąga przy tym butelkę wina, które samo w sobie niesie część opowiadanej historii. Czytając Italię w kieliszku wina, odwiedzamy z autorem najważniejsze włoskie zabytki, a słuchając jego wciągających opowieści, wspólnie raczymy się najlepszymi trunkami. To książka do czytania, słuchania i smakowania jednocześnie.
Michał Bardel, kierownik Centrum Studiów nad Winem Uniwersytetu Civitas
Lubię opowieści o świecie snute z perspektywy stołu. A Marc Millon zaprasza nas na włoską ucztę złożoną z lokalnego wina, sera, chleba i owoców. Biorą w niej udział starożytni filozofowie, królowie i zakonnicy, artyści i włoscy winiarze. Rozmawiają o sztuce, polityce i historii. Tematów do dyskusji – i dobrego włoskiego wina – przy tym stole nie zabraknie. Zapraszamy do wspólnego biesiadowania!
Paulina Bandura, Radio Kulinarne
O Autorze
Marc Millon od ponad czterdziestu lat popularyzuje wiedzę o winie, kuchni i podróżach. Opublikował kilkanaście książek, pisze felietony dla „Food & Travel Magazine”. Jest certyfikowanym ambasadorem włoskiego wina i gospodarzem podcastu Wine, Food & Travel with Marc Millon. Organizuje wyjazdy kulinarne do Włoch i Francji.